Kan een jongeren vakantie duurzaam?

Jongeren vakanties kunnen in een aantal opzichten duurzaam zijn

Overweeg jij als jongere of jongvolwassene een leuke jongeren vakantie te boeken, maar hecht je aan duurzaamheid? Dan is is een jongeren vakantie waarbij feesten centraal staat en waarbij je met het vliegtuig naar je vakantiebestemming reist, misschien wat minder geschikt voor jou. Gelukkig zijn er talloze mogelijkheden om, ook als jongere, duurzamer op vakantie te gaan. En dat is zeker van toepassing als je alleen op reis gaat of met vrienden die ook een duurzamere instelling en levenshouding hebben.

gofun love to party banner

Jongeren feestvakanties zeker niet duurzaam

Eén ding staat als een paal boven water, feestvakanties jongeren zijn zeker niet duurzaam. Ook niet als jij weinig alcohol gebruikt. Bij feestvakanties is duurzaamheid een beetje een ondergeschoven onderwerp. Ook al worden in steeds meer vakantielanden plastic bekers voor drank aan banden gelegd. Dus, als je als jongere een meer verantwoorde vakantie wilt boeken, kan je de feestvakanties beter overslaan.


GOGO feestvakantie banner

Actieve jongeren vakanties zijn meestal het duurzaamst.

Over het algemeen kan gesteld wordend dat actieve jongeren vakanties het meest duurzaam zijn en tevens dat je daar gelijkgestemde jongeren en jongvolwassenen van je eigen leeftijdsgroep ontmoet. Dit type jongeren reizen wordt onder andere georganiseerd door Mambo Reizen en Simi Reizen. Surfen, zeilen, kajakken, fietsen en wintersport zijn voorbeelden van activiteiten tijdens en actieve jongeren reis.

Fietsen tijdens je actieve jongeren vakantie

Als jongere of jongvolwassene zal je waarschijnlijk niet zo snel een fietsvakantie Nederland boeken, dat lijkt iets meer voor senioren en 55 plussers. Een fietsvakantie Schotland, Italië of Kroatië lijkt veel spannender en beter passende bij actieve jongeren reizen. Diverse jongeren reisorganisaties organiseren jongeren reizen waarbij fietsen of mountainbiken centraal staat.


Vegan eten tijdens de jongeren vakantie

Eerder schreven we over veganisme en veganistisch eten tijdens een vakantie met jongeren. Onze conclusie is dat je bij een georganiseerde jongeren reis nog weinig veganistische opties hebt maar dat er desgevraagd wel mogelijkheden zijn. De wereld verandert, ook de reiswereld en de behoeften en de principes van jongeren.

wijnproeverij jongeren

Vrijwilligerswerk doen tijdens je vakantie

Eén van de mogelijkheden om een jongeren vakantie duurzamer en betekenisvoller te maken is het doen van vrijwilligerswerk tijdens je jongeren reis. Lees hier meer over vrijwilligerswerk in combinatie met jongeren reizen.


jongerenvakantie met de trein

Met de trein reizen naar je vakantiebestemming

Zoals je weet is vliegen niet echt duurzaam en past dat niet bij een echt duurzame vakantie. Veel georganiseerde jongeren reizen zijn busreizen en dat is al veel minder vervuilend dan met het vliegtuig afreizen naar je vakantiebestemming. Met de trein reizen is echter nog duurzamer. Helaas zijn de meeste jongeren reizen geen treinreizen. Je kunt natuurlijk als jongere ook zelf je ideale vakantie samenstellen en bijvoorbeeld via NS International een leuke stedentrip naar Berlijn boeken.


travel around rondreizen banner